Styrsö - Shetland 2014

Styrsö - Shetland 2014
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Planerad rutt, med alternativ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

måndag 10 juni 2013


 Förtöjde i Dover vid 5-tiden i söndags morse! Ganska trötta efter segling dygnet runt sista tre dygnen och jag veti tusan hur man gör för att vrida bilden rätt... 


Efter Rotterdampassagen bestämmer vi oss att korsa de stora trafiklederna och ta oss över till brittiskt vatten i dagsljus. Vi styr ut i SV kurs tills vi kommer på ett område som är lämpligt. Det är 10 sjömil brett och måste korsas vinkelrätt. Det blåser NE 12-15 m/s och det går stora vågor. Janne styr och Helena navigerar och pratar med fartyg inne i Traffic Separations Scheme-lederna. Gia har sin 4-timmarssömn och sover lugnt (?) nere i båten. Helena och jag som laddat för lite dramatik i samband med överfarten blir lite överraskade när vi bara ser ett fartyg i filen för norrgående fartyg. Som tur är närmar det sig snabbt och Helena får ta en kontakt på VHFen och fråga om vi kan passera framför dem. Hon får ett snabbt svar att det är OK: "Requestion granted, We will pass you on starboard side!" Skönt att se den stora lastbåten girar styrbord och går akter om oss med god marginal. Inga bilder på överfarten tyvärr.. Vi hade tur med tidpunkten för överfarten. Den sydgående leden var lugn med en tankbåt klart före oss och fem tankfartyg med lite marginal  bakom oss.

FARTREKORD! Ingen bild på detta heller. (Det är för jäkligt). När vi kom ut ur TSS-lederna gick vi parallellt med dessa åt SV i plattläns. Två rev i storen och kryssfocken ospirad. När Gia hade rorsvakten kom vi upp i 13.8 knop vid ett par tillfällen, men det var ju bara promenadfart när jag på min :-) rorsvakt visslade iväg i 16.1 knop. Det var dock 1.5 - 2 knop medström vid den tiden så så himla överjäkligt var inte själva båtfarten, men det var gött:-)) Jag plottade positioner på sjökortet och vi gjorde 10 knop i snitt många timmar i sträck både på Holländska och Brittiska sidan. Jättekul segling! 


Himla mycket fartyg i farleden till Rotterdam. Deras VTS, Maas Entry anropar vi på kanal 03 och anger This is Swedish sailingboat Xanadu, position Lat o long, heading south, requesting passage, please. 
Sedan har de verkligen koll på oss och ber oss lägga oss på ett västligare spår och behålla kurs och fart. Det är inte självklart eftersom fartygen in och ut är otäckt nära, men viker undan snyggt när vi länsar fram i 8-9 knop. Motorn är på, men behövde inte användas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar