Styrsö - Shetland 2014

Styrsö - Shetland 2014
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Planerad rutt, med alternativ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

tisdag 17 juli 2012

Ardnamurchan White

- 4 dl havsvatten taget vid högvatten vid Ardnamurchan Point
- ca 4 dl lös surdeg på graham-, och vetemjöl
- nånstans mellan 800 -1000 gram vetemjöl
- ungefär ett halvt paket torrjäst

Blanda mjöl och torrjäst. Häll över havsvattnet och surdegen. Blanda degen i plastbunke och sätt på locket för jäsning i 2-3 timmar eller tills den lyft fint. Dra gärna i den, eller pressa degen emellanåt och känn att gluten bildas fint.
Forma försiktigt ett stort bröd som får plats på lilla båtspisens ugnsplåt. Jäs till dubbel storlek. Tar 2-3 timmar i skotsk sommar"värme".
Skär några skåror över brödet och sätt in på het plåt i 250 graders ugn. Sänk till 200 efter 15 minuter. Grädda totalt 1 timma. Vänd brödet uppochner sista 10 minuterna om du har en ugn med lågan i bakkanten.

Jättegott bröd som uppskattas av besättningar i alla åldrar! Definitivt värt att göra en segling till dessa vatten för att testa detta recept!

1 kommentar:

  1. Ser ju himla gott ut!! Undra om det blir lika bra med saltvatten från västkusten?? :))
    //Helen

    SvaraRadera