Ardnamurchan White
- 4 dl havsvatten taget vid högvatten vid Ardnamurchan Point
- ca 4 dl lös surdeg på graham-, och vetemjöl
- nånstans mellan 800 -1000 gram vetemjöl- ungefär ett halvt paket torrjäst
Blanda mjöl och torrjäst. Häll över havsvattnet och surdegen. Blanda degen i plastbunke och sätt på locket för jäsning i 2-3 timmar eller tills den lyft fint. Dra gärna i den, eller pressa degen emellanåt och känn att gluten bildas fint.
Forma försiktigt ett stort bröd som får plats på lilla båtspisens ugnsplåt. Jäs till dubbel storlek. Tar 2-3 timmar i skotsk sommar"värme".
Skär några skåror över brödet och sätt in på het plåt i 250 graders ugn. Sänk till 200 efter 15 minuter. Grädda totalt 1 timma. Vänd brödet uppochner sista 10 minuterna om du har en ugn med lågan i bakkanten.
Jättegott bröd som uppskattas av besättningar i alla åldrar! Definitivt värt att göra en segling till dessa vatten för att testa detta recept!
Ser ju himla gott ut!! Undra om det blir lika bra med saltvatten från västkusten?? :))
SvaraRadera//Helen